Testarea functionarii interfetei de retea
Pentru a va asigura ca ati configurat corect placa de retea si ati stabilit adresa IP, testati conexiunea apelând comanda “ping” sub “Command Prompt” astfel: “ping IP” unde IP este adresa IP stabilita pentru interfata de retea prezenta în calculator.
Mesajul de eroare afisat de comanda “ping” indica imposibilitatea de a accesa adresa specificata. Acest lucru se datoreaza fie din cauza în care adresa nu se afla în reteaua în care se afla calculatorul sursa (cel de pe care accesati), fie server-ul de DNS specificat nu ruleaza, fie Gateway-ul specificat nu functioneaza sau va este restrictionat accesul la serviciile acestuia.
Pentru a fi siguri ca problema vine din partea cablului ce nu este conectat sau a calculatoarelor ce nu sunt puse în functiune apelati comanda “ipconfig” si analizati rezultatul acesteia:
Din imagine rezulta fie un cablu defect/deconectat de la calculator, fie un calculator sau mai multe nefunctionale.
În cazul în care totul decurge corect, urmatoarele rezultate vor aparea:
Aceasta va fi afisata în urma comenzii “ping IP”, unde IP este adresa IP a calculatorului ce va fi testat.
Conexiunea corecta/fizica a cablului la calculator respectiv între calculatoare este data de comanda “ipconfig” dupa cum urmeaza:
Protocoalele de retea
Protocolul reprezinta un set de reguli pe care doua sau mai multe calculatoare trebuie sa le cunoasca pentru a comunica între ele.
Protocolul utilizat pâna acum a fost “TCP/IP”. Acesta este instalat implicit de catre Windows 2000/XP la instalarea acestuia si este utilizat în mediul unde este necesara prezenta serviciilor bazate pe acest protocol.
Exemple de astfel de servicii ar fi: servicii de mail (SMTP, POP3), servicii de browsing (HTTP), servicii de transfer fisiere (FTP,TFTP) sau orice alt tip de servicii ce se bazeaza pe transferul de date în retea.